Parkinson, Choroba Parkinsona, Żyć z chorobą Parkinsona, Parkinson, Choroba Parkinsona, Żyć z chorobą Parkinsona,



<<<< powrót

KILKA UWAG O WYŻYWIENIU

Wśród pacjentów z chorobą Parkinsona jest duże zapotrzebowanie na energię, co wynika z drżenia ciała, usztywnienia mięśni, z wychłodzenia posiłku na skutek powolnego konsumowania. Wiele osób w wyniku brania leków, cierpi z powodu torsji. Prowadzi to do braku apetytu i wychudzenia całego organizmu. W czasie konsumowania posiłku należy zadbać o odpowiednią temperaturę spożywanych dań. Należałoby podawane dania podgrzewać by uniknąć ich wyziębienia.
- Krakersy i herbatniki skutecznie wstrzymują torsje.
- W przypadku, jeśli wymioty są bardo dojmujące należy choremu podawać gotowaną marchew, ryż, banany i bułkę.
- Nie należy zmuszać chorego do jedzenia, powinien otrzymywać danie, które lubi.
- Pacjenci powinni mieć wystarczająco dużo czasu na spożywanie posiłków.
- Choremu powinno się zostawić czas, aby jadł „oczyma”. Pomaga to stymulować chorego do zróżnicowanych potraw.
- Osoby z chorobą Parkinsona powinny przyjmować posiłki 6 razy dziennie, nawet do 8.
- Powinno się wykluczać posiłki tłuste, bardzo słodkie lub bardzo pieprzne.

Na podstawie Biuletynu Parkinson Suisse.

Wyślij do znajomego     Wydrukuj
Do góry
Copyright 2004-2014 parkinson.sos.pl - Fundacja "Żyć z chorobą Parkinsona"